Fejkmaten : så blir vi vilseledda
Häftad bok. Natur & Kultur Allmänlitteratur. 1 uppl. 2022. 231 sidor.
Nära nyskick.
Det här är en bok som är skriven av en välutbildad vetenskapsjournalist med gedigna kunskaper inom sitt område, men den är ändå spännande och full av humor, så det är rolig och lättsam läsning. Den här boken bör alla läsa, då den belyser fusket i matindustrin och vad den gör med vår hälsa. Ann har gjort ett förträffligt jobb med djupdykande research och resultatet är en aktuell bok som jag helhjärtat rekommenderar.
Boken är lätt kantstött och har mindre skavanker på fram och baksida. Utöver det inga revade sidor eller klotter. Sparsamt använd och nästintill nyskick. Söker ett kärleksfullt hem där den får fortsätta att komma till användning!
Förlagsfakta
- ISBN
- 9789127173583
- Titel
- Fejkmaten : så blir vi vilseledda
- Författare
- Fernholm, Ann
- Förlag
- Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Utgivningsår
- 2022
- Omfång
- 231 sidor
- Bandtyp
- Danskt band
- Mått
- 136 x 210 mm Ryggbredd 17 mm
- Vikt
- 358 g
- Språk
- Svenska
- Baksidestext
- "--- en välbehövlig väckarklocka för alla ---"
BTJ
Vi har lagt mycket energi på att debattera hur många ägg vi kan äta per dag eller om barnen ska få röd eller grön mjölk i skolan. Under tiden har maten vi köper i butiken genomgått en fullständig förvandling. Det är som om en plastikkirurg hade satt kniven i de ursprungliga råvarorna och gett dem ett helt nytt ansikte. Med hjälp av skruvpressar och hydrocykloner förändras deras form, konsistens och innehåll. Sedan blandas de med lite förtjockningsmedel, aromer och färgämnen och kläs i en säljande förpackning.
I Fejkmaten granskar Ann Fernholm den moderna livsmedelsindustrin och presenterar en unik lista över de vanligaste ingredienserna i vår mat, där över hälften utgörs av ren stärkelse, socker, tillsatser och andra ultraprocessade ämnen. Hon blottlägger hur företagen marknadsför sina varor som nyttigare än vad de egentligen är och hennes öppna brev till olika livsmedelsföretag är ett nöje att läsa – och samtidigt skoningslösa i sina avslöjande formuleringar. I flera fall har hennes anmälningar lett till förändringar: vit choklad får inte längre marknadsföras som ”yoghurt” i naturgodishyllan, och havredryck får inte längre beskrivas som ”osötad”.
I bästsäljaren Ett sötare blod undersökte Ann Fernholm vad socker gör med våra kroppar. I Fejkmaten tar hon ett helhetsgrepp på livsmedelsindustrin och inför här också ett nytt begrepp: frånsatser. Vad händer när välgörande ämnen som vi behöver för att må bra försvinner ur maten när den processas?
