Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
SS : ondskans mäktiga redskap

SS : ondskans mäktiga redskap

Inbunden bok. Historiska Media. 1 uppl. 2004. 381 sidor.

Gott skick. Skyddsomslag i gott skick. fd ägarsign på bladet innan innehållsförteckning

Enhetsfrakt till Sweden: 62 SEK Betala med Swish Stöd Bokhjälpen

Förlagsfakta

ISBN
9185057339
Titel
SS : ondskans mäktiga redskap
Författare
Guido Knopp
Förlag
Historiska Media
Utgivningsår
2004
Omfång
381 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
159 x 230 mm Ryggbredd 29 mm
Vikt
797 g
Språk
Svenska
Baksidestext
Under SS-ledaren Heinrich Himmlers ledning var tusentals frivilliga soldater beredda att offra sin medmänsklighet - oavsett om de befann sig i Auschwitz eller vid fronten. Snart förvandlades SS, från att vara en ganska obetydlig livvaktstyrka till att bli ondskans mäktigaste redskap. Organisationen verkställde nazisternas fruktansvärda massmord och Himmler förkroppsligade idén om en härskarnatur: medlemmarna av SS var en nationalsocialistisk elit som blint lydde sin Führer.
Genom att likvidera SA-ledningen i den så kallade Röhm-kuppen i juni 1934 blev SS naziststatens mäktigaste organisation. Dess Dödskalleförband sattes alltid in så fort extrem grymhet och villkorslös lydnad efterfrågades. Även Waffen-SS, organisationens militanta gren, var ett fruktat redskap för naziststaten.
Heinrich Himmler menade att SS bar på fröet till en framtida härskarras och verkställde med dess hjälp folkmordet med kall systematik och stor noggrannhet. Reinhard Heydrich var vid sidan av Himmler naziststatens viktigaste man: han byggde upp systemet för förintelsen och var på så sätt delaktig i "den slutliga lösningen".
Men SS gick inte under tillsammans med det "Tusenåriga riket". Efter kriget hjälpte ett antal föreningar och organisationer före detta SS-män att bygga upp nya existenser. Under efterkrigstiden har det cirkulerat ett rykte att en hemlighetsfull organisation kallad Odessa skulle stå bakom - var den en myt eller fanns den i verkligheten?

I forngermansk runskrift står SS bokstavligen för massmord, hänsynslös terror, omänsklig rasism och gränslös makt. Trots att SS ansågs förkroppsliga nazistregimens ondska har Adolf Hitlers farligaste maktredskap länge varit ett hemlighetsfullt kapitel i Tysklands historia. Men med hjälp av nyupptäckta filmupptagningar och tidigare okända dokument samt intervjuer med ögonvittnen som i sina livs slutskeden blivit villiga att berätta tecknar Guido Knopp en ny bild av den nazistiska organisationen.
Historien om SS börjar med ett blodbad den 30 juni 1934 dödade SS-kommandon på Hitlers uppdrag ledarna för SA. Segraren i denna interna maktkamp var Reichsführer Heinrich Himmler. Knopp analyserar bakgrunden till De långa knivarnas natt och ger oss en utförlig bild av Himmler, dödsskvadronernas och förintelselägrens befälhavare som var känd för sin förkärlek för svart magi. Vi får även bekanta oss med Reinhard Heydrich, den blonda besten som kallt och organiserat genomförde den slutliga lösningen på judefrågan. Dessutom presenterar Guido Knopp hittills okända fakta om dödskalleförbanden och Waffen-SS.
Slutligen undersöker han myten om den hemlighetsfulla organisationen Odessa, en av flera grupperingar som efter kriget hjälpte före detta SS-medlemmar antingen genom att bekosta deras försvarsadvokater eller genom att möjliggöra deras flykt till utlandet och hjälpa dem vid uppbyggnaden av nya existenser. Var Odessa en myt eller fanns den i verkligheten?

Guido Knopp, född 1948, är professor i historia och en av Tysklands mest lästa författare inom området. Han arbetar som tidningsredaktör och tv-producent, samt undervisar i journalistik. Hans tv-dokumentärer och böcker har tilldelats flera utmärkelser, både nationella och internationella. Den av hans böcker som tidigare översatts till svenska är Hitlers krigare (Historiska Media, 2002).