Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
MOTSTÅNDETS VÄG : civil olydnad som teori och praktik

MOTSTÅNDETS VÄG : civil olydnad som teori och praktik

Inbunden bok. Karneval förlag. 1 uppl. 2011. 343 sidor.

Nära nyskick. Skyddsomslag i nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789185703746
Titel
Motståndets väg : civil olydnad som teori och praktik
Författare
Strindlund, Pelle
Förlag
Karneval förlag
Utgivningsår
2011
Omfång
343 sidor
Bandtyp
Inbunden
Mått
150 x 215 mm Ryggbredd 30 mm
Vikt
520 g
Språk
Svenska
Baksidestext
En våg av civil olydnad går över världen - fastän många kanske inte tänker på det så. I Tunisien och Egypten föll diktaturerna som resultat av folkets olydnad. På Medelhavet färdas båtar mot Gaza för att med fredliga medel bryta en olaglig blockad.

Bakom denna typ av kamp ligger en teori som utvecklats under hundratals år av bland andra Gandhi och Martin Luther King. Även i Sverige har metoden praktiserats av till exempel fackföreningar, fredsorganisationer och miljögrupper.

I Motståndets väg visar Pelle Strindlund och Stellan Vinthagen hur civil olydnad kan vara en kraftfull metod för förändring och ger många exempel på kampanjer och aktioner, både aktuella och historiska.

Boken bygger på författarnas omfattande teoretiska kunskaper i ämnet, men även på deras egna stora erfaren­heter av att arbeta med politiskt motiverad ohörsamhet. ­Framställ­ningen är personligt hållen och läsaren får möta Strindlund och Vinthagen när de förbereder sig inför aktioner, utför dem, grips av polisen, ställs inför rätta och sitter i fängelse.

OM FÖRFATTARNA

Pelle Strindlund har utövat civil olydnad i många år, främst i freds- och djurrättsrörelsen. Ickevåldsarbetet har vid upprepade tillfällen fört honom bakom galler. Han är författare till flera böcker om etik, livsåskådning och radikal politik, däribland Leva etiskt (tillsammans med Annika Spalde) och Jordens herrar.

Stellan Vinthagen har ägnat ämnet civil olydnad stor uppmärk­samhet som akademisk forskare, men han har även lång egen erfarenhet av olydnadsaktioner. Redan 1986 avrustade han en avfyrningsramp till amerikanska kärnvapen, med en vanlig snickarhammare. Han är en av initiativtagarna till Ship to Gaza.

UR BOKEN

De senaste årtiondena har vi gång på gång sett kraften i fredliga resningar. En lång rad revolutioner har åstadkommits, inte genom väpnad kamp utan genom folklig civil olydnad, strejker, protester, massdemonstrationer, bojkotter och andra fredliga motståndsformer. Filippinerna 1986, Sydafrika 1994, Östtyskland 1989, Serbien 2000, Ukraina 2004 och Egypten 2011 är bara några exempel. Auktoritära regimer och diktaturer har fallit samman som en följd av storskaligt ickevåldsmotstånd.

Det blir allt mer tydligt att fredlig olydnad inte bara är en mer sympatisk strategi än våld, utan också mer effektiv. Vi lever i ett spännande tidevarv.

Vi är inte där vi skulle vilja vara, mycket återstår att göra, men vi har kommit en bit på vägen. Att blicka tillbaka på gångna segrar ger råg i ryggen. Vissheten att det går att avskaffa djupt rotade orättvisor är en källa till tillförsikt. Dagens engagerade svenskar kan alltså med entusiasm gå in i arbetet med att bygga en bättre värld.

SAGT OM BOKEN

"På grundval av ett livslångt personligt engagemang och ett stort mått politisk klokhet låter författarna teori och praktik, analys och handling befrukta varandra. Det är lärorikt och roligt att läsa. Och uppfordrande. Man anar ett annat, mänskligare sätt att förhålla sig till världen."
Mikael Löfgren, journalist och kritiker

"Politiskt motstånd kräver engagemang och noggranna förberedelser. Pelle Strindlund och Stellan Vinthagen är veteraner i den fredliga olydnadens politik och delar här personligt och generöst med sig av strategins historia, praktik och debatter. En lika viktig läsning för nya aktivister som luttrade, för ideologiskt likasinnade som för den som vill vässa sina motargument." Pia Laskar, aktivist, idéhistoriker och lektor i genusvetenskap vid Tema genus, Linköpings universitet

"Motståndets väg höjer pulsen och minskar rädslan. Att läsa boken är en ange­lägen förberedelse i en tid när planetens överlevnad är beroende av dem som vågar ställa sig i vägen." David Jonstad, chefredaktör på Klimatmagasinet Effekt och författare till Vår beskärda del - En lösning på klimatkrisen

"Motståndets väg är en fantastisk bok! Den ger lust till engagemang och aktioner samtidigt som den tydligt redogör för de personliga konsekvenserna av dessa. Med konkreta underbyggda exempel visar författarna att civil olydnad kan bidra till att utveckla demokratin. Boken ger en inspirerande bild av hur människor gemensamt kan arbeta för fred, rättvisa och en bättre miljö." Anna Sehlin, ordförande Miljöförbundet Jordens Vänner

"Motståndets väg kan komma att bli det civila samhällets bibel! För det är en viktig, fängslande och uttömmande bok som visar hur civil olydnad i alla tider har fört samhällen framåt. Jag finner mängder med inspiration och argument för att fortsätta vara aktivist." Johanna Paulsson, miljöaktivist och tidigare ordförande för Fältbiologerna