Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Suggan i dômen.

Suggan i dômen.

Inbunden bok. Natur & Kultur. 1 uppl. 1998. 256 sidor.

Nära nyskick.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9789127070790
Titel
Suggan i dômen
Författare
Levin, Susanne
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Utgivningsår
1998
Omfång
256 sidor
Bandtyp
Inbunden
Vikt
407 g
Språk
Svenska
Baksidestext
I december 1920 dukas det till fest i trähuset på Skandalhusets gård i Uppsala, så kallat därför att det byggts högre än det intilliggande Universitetet. Grosshandlare Levins Sofia har nedkommit med ännu en son, Salomon. Det åtta dagar gamla barnet vilar i sina lindor, men strax skall han bäras fram för att bli omskuren och upptagen i ett manligt förbund med Gud.
"S’iz shver tsu zain a jid – det är svårt att vara jude", suckar gossens farfar, David Levin, då han kommer in genom Skandalhusets port. Den gamle gårdfarihandlaren har i unga år flytt till Sverige från en nedbränd stetl i Polen, men brukar ännu sina fäders språk.
Ur vår egen tid talar hans barnbarns barn, Salomons dotter: "Jag lever bland gojim. Det betyder att jag lever i främlingars land, i en främmande stad, långt från mina egna rötter." Romanens starka berättarröst tillhör en lärare som under 90-talet får erfara tyngden av sitt judiska arv. Med humor och smärta gestaltar Susanne Levin det tidlösa främlingsskapets villkor, och ur en klangbotten av judisk historia frigörs ett myller av röster, främst från 20-talets Uppsala.
"Suggan i dômen" är en stark, mångskiftande roman om det judiska – och det allmängiltiga – där Uppsala förvisso blivit en plats från vilken insikten om levnadsvillkoren i främlingars land kan nå in till oss alla.
Bokens titel anspelar på en medeltida antisemitisk kragsten på en pelare i Uppsala domkyrka.
Susanne Levin debuterade 1994 med Leva vidare, och två år senare följde Som min egen. Hon är född 1950 i Uppsala där hon arbetar som lärare. Också hennes tidigare böcker har självbiografisk bakgrund.