Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn
Textanalys från könsrollssynpunkt

Textanalys från könsrollssynpunkt

Häftad bok. Stockholm : Prisma. 1976. 188 sidor.

Nära nyskick. Text från baksidan:
Den indoktrinering i traditionellt könsrollstänkande som i alla tider präglat litteraturen och litteratur­vetenskapen har nu äntligen börjat uppmärksammas. Men det räcker inte med att konstatera dessa dolda mönster. Vi behöver nya sätt att diskutera olika slags litteratur, nya metoder att analysera texter. Denna bok vill bidra till ett sådant nytänkande.
I bokens första del ger lärare på olika stadier, från förskolan till gymnasieskolan, tips om hur de bär sig åt för att ta upp könsrollsaspekterna på ett för eleverna stimulerande sätt. De har själva arbetat fram metoder för att analysera texter — barnböcker, äventyrsböcker, klassiker — och redovisar sina erfarenheter sa konkret och instruktivt som möjligt. Även de budskap som vi matas med från bilder, t.ex. annonser, bilderböcker och serier, skärskådas.
I den andra delen presenterar en rad forskare från olika länder sina analysmetoder och sin syn på litteraturstudium från kvinnosynpunkt. Omedvetna patriarkaliska attityder inom litteraturforskningen påvisas, t.ex. hur manliga aspekter och värderingar betraktas som allmänmänskliga och lika relevanta för båda könen. En ny syn på litteraturen och nya värderingskriterier lanseras och motiveras.

Karin Westman Berg har gjort viktiga pionjärinsatser för litteratur­forskning från könsrollssynpunkt bl.a. med antologierna "Könsroller i litteraturen från antiken till 1960-talet" (Prisma 1968) och "Könsdiskriminering förr och nu" (Prisma 1972).

Bokens författare: Pil Dahlerup, Mary Anne Ferguson, Eva Melin, Siri Nylander, Cheri Register, Birgitta Svanberg, Barbro Werkmäster, Karin Westman Berg, Gunilla Zackari, Ann-Marie Zander.

Inrikes enhetsfrakt Sverige: 62 SEK
Betala med Swish

Förlagsfakta

ISBN
9151809966
Titel
Textanalys från könsrollssynpunkt
Författare
Westman Berg, Karin
Förlag
Stockholm : Prisma
Utgivningsår
1976
Språk
Svenska