Your country and preferred language.

Select your country Select language

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.

Menu
Sökalternativ
Stäng

Välkommen till Sveriges största bokhandel

Här finns så gott som allt som givits ut på den svenska bokmarknaden under de senaste hundra åren.

  • Handla mot faktura och öppet köp i 21 dagar
  • Oavsett vikt och antal artiklar handlar du till enhetsfrakt från samma säljare i samma kundvagn

9789137134130

Din sökning gav ingen träff. Spara sökningen som en Bevakning  
Visa endast

Just nu finns inte titeln du söker på Bokbörsen. Skapa ett användarkonto eller logga in om du vill skapa en bevakning. Klicka sedan på knappen nedan. Du aviseras via e-post så snart artikeln kommer in igen.
Smörgåsbordet

Smörgåsbordet

Inbundna böcker. Bokförlaget Forum. 2008. 125 sidor.

Smörgåsbordet vår nationalstolthetDet svenska smörgåsbordet är i dag känt över stora delar av världen och det är tack vare dess främste ambassadör Tore Wretman. Han skapade Operakällarens dignande bord vars rykte har nått vida utanför landet. Jorden runt dukade han upp sill, strömming, lax och köttbullar och gjorde dessa delikatesser världsberömda. Här delar han med sig av sina 130 bästa recept på alla smörgåsbordets klassiker, fördelade på fem turer, och ett speciellt avsnitt om julbordet.Först kommer alla härliga sillinläggningar, sedan följer fisken i alla dess former: rökt, gravad, rimmad och inkokt. Tredje turen inrymmer kött av alla de slag, som korvar, syltor, aladåber, pastejer och kallskuret. Sedan är det dags för det småvarma: först och främst Janssons frestelse, köttbullar och omelett. Och så kommer avrundningen med friska och söta rätter fruktsallad och tårtor som kan behövas ovanpå det salta, rökta och feta.Hur gör man då när man står inför ett så här rikligt smörgåsbord som är både vackert och varierat i färg och doftar helt förföriskt? Den första och allra viktigaste regeln är att man ska ta god tid på sig, för detta är ingenting man hastar igenom. Till smörgåsbordet ska man gå många vändor och man byter tallrik då och då. Minst fem turer, gärna sex eller fler, bör det bli innan måltiden är över. Och för att njuta fullt ut av alla läckerheter bör man inte överlasta sin tallrik och blanda utan urskillning.Denna vackra och efterlängtade nyutgåva av Smörgåsbordet är suveränt illustrerad av Stina Wirsén.Tore Wretman (19162003), legendarisk restaurangman och varm anhängare av svensk klassisk mat, var den främste inom svensk gastronomi under 1900-talet. Han skapade restauranger som Operakällaren, Riche och Stallmästaregården. Han har utbildat många lysande kockar och han höjde statusen på kockyrket. Han blev hovtraktör 1963 (en nyskapad titel som han var den förste att erhålla av Gustav VI Adolf) och hedersdoktor vid Umeå universitet 1986. Han var en skicklig pedagog och har med sina kokböcker generöst spritt sina kunskaper. Bland hans kokböcker märks förutom Smörgåsbordet även Svensk husmanskost och Menu. Han har dessutom skrivit två memoarböcker, Mat & Minnen och Om den ärbara vällusten, som innehåller inte bara hans livs historia på restauranger runt om i världen och i Stockholm utan även många recept.

Förlagsfakta

ISBN
9789137134130
Titel
Smörgåsbordet
Författare
Wretman, Tore
Förlag
Bokförlaget Forum
Utgivningsår
2008
Omfång
125 sidor
Bandtyp
Kartonnage
Språk
Svenska